Το Θεατρικο Φεστιβαλ της Ιθακης αναβιωνει

Η Δημοτική Kοινωφελής Eπιχείρηση Ιθάκης “ΦΗΜΙΟΣ” και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνδιοργανώνουν την αναβίωση του ιστορικού Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης (1975 – 1998).

Απο τις 28 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου 2022 στην Ιθάκη θα πραγματοποιηθεί μια πενθήμερη συνάντηση παραστάσεων, θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες καθώς και ομιλιών και συζητήσεων για την σύγχρονη πορεία του ελληνικού θεάτρου και του θεατρικού έργου. Στο πλαίσιο του φεστιβαλ θα βραβευτεί το αγαπημένο ζευγάρι του ελληνικού θεάτρου Στέφανος Ληναίος και Έλλη Φωτίου για την πολύτιμη προσφορά τους στο θέατρο.

Η ιδέα του φεστιβάλ βασίζεται στην ανάγκη της εξέλιξης του ελληνικού θεάτρου, μέσα από την στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης θεατρικής δραματουργίας.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ:

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης ξεκίνησε το 1975, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιθάκης και χαιρετήθηκε ιδιαίτερα θερμά από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο της εποχής. Στόχος ήταν να αναδείξει την θεατρική δημιουργία και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, προκρίνοντας ερασιτεχνικά ή πρωτοεμφανιζόμενα θεατρικά σύνολα, δίνοντάς τους βήμα στο ευρύ κοινό. Ο θεσμός πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε από μεγάλα ονόματα της θεατρικής τέχνης όπως ο Ε. Ιονέσκο, ο Κ. Κούν, Μ. Κατράκης κ.α. Το αποτύπωμά του Φεστιβάλ Ιθάκης παραμένει ακόμα ζωντανό τόσο στην τοπική κοινωνία και τις πολιτιστικές δράσεις της όσο και στην τεράστια ελληνική πολιτιστική και θεατρική παρακαταθήκη.

Οι παραστάσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/10:

 • “Ο ΝΟΣΤΟΣ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, Ομήρου Οδύσσεια και όχι μόνο….”, Σύλλογος Θεάτρου και Κινηματογράφου “ο Φόρκυς”

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/10:

 • “ Πτήση 17 02 08 για την Ανεξαρτησία” του Γιετόν Νεζίραϊ, ομάδα “Επι Σκηνής”

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/11:

 • “Έρωτος Ύβρις, το αίμα των Ατρειδών”, ομάδα “Ηχοποιοί”

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10:

 • “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό”,ομάδα “Άναμ(μ)α”

ΤΡΙΤΗ 1/11:

 • “Τριγωνοψαρούλης”, ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Θέατρο για παιδιά
 • “ Ελλήνων Διαδρομές – 25 αιώνες καλλιτεχνικά σκαλοπάτια”, ομάδα “Νέος Θύρσος”.

Τα σεμινάρια:

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/10:

 • Εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (5 – 7 ετών) Εργαστήρια για παιδιά δημοτικού (8 – 12 ετών), από φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 • Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες “Η Ρυθμολογία στο θέατρο” με τον Νίκο Τουλιάτο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/10:

 • Ομιλίες από σύγχρονους καλλιτέχνες με θέμα “Το θέατρο στο σήμερα”.
 • Θεατρικό Σεμινάριο “Πλατφόρμες Θεατρικής Δημιουργικότητας” Σεμινάριο των τεχνικών του Κώστα Γάκη”

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10:

 • Ανοιχτό Τραπέζι με θέμα: “Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2023 – Τι ζητάμε από ένα σύγχρονο θεατρικό φεστιβάλ.”
 • Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: “Προσεγγίζοντας τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος” από την Μυρσίνη Λαντζουράκη.
 • Βιωματικό Εργαστήριο “Καλλιεργώντας το σκηνικό ένστικτό”, με τον Έκτορα Γασπαράτο

ΤΡΙΤΗ 1/11:

 • Εφηβικό θεατρικό εργαστήριο πάνω στο σωματικό θέατρο με τη Μάγια Πολιτάκη .

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, τα σεμινάρια και οι ομιλίες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιθάκης και στον Δημοτικό Κινηματογράφο.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Ιθάκης.

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ιθάκης «Ο ΦΗΜΙΟΣ».

Πληροφορίες:

τηλ. επικ. 6942204511, Αθηνά Αρσένη

Facebook – ΦΗΜΙΟΣ – https://www.facebook.com/fimiosithaki

Istagram – PHEMIUS_ITHAKI – https://www.instagram.com/phemius_ithaki/

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΘΑΚΗΣ Είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί η Ιθάκη από σήμερα πιάνει πάλι το νήμα του πολιτισμού και των τεχνών από εκεί που το άφησε πριν πολλά χρόνια. Σε αυτή την αίθουσα που τώρα πέρασε πια στα χέρια του Δήμου μας, είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβρει τη στέγη του το θέατρο αλλά και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού μας. Σε αυτή την αίθουσα έχουν παίξει όλα τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου μας και έχουν αναδειχτεί άλλοι τόσοι νεότεροι που σήμερα διαπρέπουν. Είχα τη χαρά και την τιμή να έχω υπ’ ευθύνη μου το θεατρικό φεστιβάλ Ιθάκης στην πρώτη θητεία μου ως Δημοτικός Σύμβουλος με Δήμαρχο το Σπύρο Αρσένη στα 25 μου χρόνια. Και είναι μεγάλη η χαρά μου σήμερα να παραβρίσκομαι και να χαιρετίζω την έναρξη της νέας εποχής του θεατρικού φεστιβάλ Ιθάκης. Εκ μέρους της Περιφέρειας μας, η οποία χρηματοδοτεί με ένα σεβαστό ποσόν την όλη διοργάνωση, σας μεταφέρω τις θερμές ευχές της Περιφερειάρχου μας Ρόδης Κράτσα και του Αντιπερειφερειάρχη μας Σταύρου Τραυλού, για επιτυχία και μακροημέρευση του νέου θεσμού που σήμερα αναβιώνει, με τη δέσμευση οτι θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε τα επόμενα χρόνια τη χρηματοδότηση, για να κάνουμε το νέο Φεστιβάλ αντάξιο και καλύτερο του παλιού. Κλείνοντας θέλω να καλοσορίσω στην Ιθάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Ελλήνων ηθοποιών κ. Σπύρο Μπιμπίλα και να συγχαρώ την Αθηνά Αρσένη, τον Πάνο Δόριζα και όλα τα παιδιά του Φήμιου, της Πολιτιστικής Επιτροπής και του Δήμου μας που αγκαλιάζουν ξανά το σημαντικό εγχείρημα. Είμαστε κοντά τους. Αθανάσιος Λιβιτσάνης Έπαρχος Ιθάκης
Λιβιτσάνης Θανάσης
Έπαρχος Ιθάκης

Το “Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2023” συνδιοργανώνεται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ιθάκης “ΦΗΜΙΟΣ”, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Περιφερειακή Ένωση Ιονίων Νήσων ενώ τελεί υπό την αιγίδα και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Scroll to Top